Det är inte konstigt att jag inte får saker gjorda

Som jag nämnt tidigare så läsar jag rätt många böcker samtidigt, delvis för att jag inte har något annat val och delvis för att det finns så mycket kul att läsa och olika böcker passar i olika situationer. Men nu måste jag nog säga att mitt läsande har gått till överdrift, för det först har jag köpt väldigt många böcker de senaste veckorna (se tidigare inlägg!) som jag antagligen inte kommer att ha tid att läsa det här året i allafall. Trots att jag de senaste veckorna alltså köpt fler än tio böcker (om jag minns rätt) så bestämde jag mig för att köpa ytterligare fyra idag. Som vanligt vill jag försvara mig, de kostade bara 1 krona styck! Vem kan säga nej till något sådant?

Så böckerna som blev köpta var:

- Om tjocka böcker och tunna av Britt Isaksson
- Trollkarlar, spöken och fantastiska världar 1 av Britt Engdal och Gull Åkerblom
- Trollkarlar, spöken och fantastiska världar 2 av Britt Engdal och Gull Åkerblom
- J.K Rowling a Biography, The genius behind Harry Potter av Sean Smith

Det blev inget skönlitterärt den här gången för det har jag nog tillräckligt av ändå för ett tag fram över. Känner att jag behöver ge klarhet i hur många böcker jag just nu läser parallellt med varandra. Så en liten lista på det med kommer här:

Pendeltågslektyr:
Blonde av Joyce Carol Oates
Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet av David Allen

Pliktläser: 
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist
Könet brinner av Judith Butler/Tiina Rosenberg (som jag fick hem från bokus igår)
Förklädda flickor, könsöverskridning i 1980-talets svenska ungdomsroman av Maria Österlund 

Smygläser:
Så länge vi båda andas av Stephenie Meyer

Nöjesläser:
Om tjocka böcker och tunna av Britt Isaksson

Dans med svåra steg

Som jag tidigare nämnt har jag svårt för att inte komma hem med en ny bok så fort jag får chansen, den här dagen var heller inget undantag! Till mitt försvar måste jag tillägga att jag hade ett presentkort på 300 kronor på Akademibokhandeln, så jag utnyttjade det. Anledning till mitt besök i bokhandeln var min jakt på en ny kalender, det är visserligen bara oktober, snart november, men jag tänkte jag skulle vara ute i god tid då jag redan visste vilken modell jag var ute efter. Det var heller inte svårt att hitta den nu på hösten när ett nytt år börjar närma sig, det är betydligt svårare få tag i modellen precis efter sommaren då många köper nya inför skolstarter och annat. Det blev i allafall Burdes ECO Line, en veckokalender där omslaget är av återvunnen karton och kalendersidorna i klorfritt papper, men bäst av allt, den går att återvinna! Jag föll för den här modellen förra gången jag köpte mig en kalender, den är precis rätt storlek för mig.
   Men åter till bokinköpen, det blev hela två stycken. En måste jag nog klassa som självhjälpsbok, den handlar nämligen om vardagseffektivitet. Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet av David Allen ska förhoppningsvis få mig att ta tag i saker i mitt privatliv så att jag slutar skjuta upp det till sista sekunden. Jag ska börja läsa den så får vi se hur mycket effektivare jag blir och om det finns några bra tips ska jag dela med mig. Den andra boken blev Stolthet och fördom och zombier av Jane Austen och Seth Grahame-Smith. Jag har gått och pillat på den i bokhandeln ett tag det är nämligen Jane Austens klassisker med en lite twist. Jag har den vanliga Stolthet och fördom stående i bokhyllan utan att hitta ork till att läsa den, varför jag nu tänkte prova den i en mer modern tappning med lite zombies inkastade i handlingen. Det kan inte bli annat än spännande. Så mitt lilla bokköp gick på 280 kronor så jag har fortfarande 20 kronor kvar av presentkortet att spendera, det kan jag få 2 stycken böcker för på både Myrorna och Stadsmissionen.


in writing please

Jag tänker fortsätta blogg om mitt favoritämne böcker, och jag tror att jag faktiskt tänker ägna hela bloggen till det. Jag känner att mitt liv inte är tillräckligt intressant för att jag ska kunna bli en av Sveriges största bloggerskor, vilket jag givetvis inte har något intresse av heller. Ska jag skriva vill jag helst inte att det ska vara ett slarvigt inlägg med för många stavfel och särskrivningar för att det ens skulle kunna ge ett godkänt betyg i svenska för invandrare. Jag vill lägga ner tid på mitt skrivande, det ska vara helhjärtat, precis som allt annat jag tar mig för. Jag har funderat på att öppna upp ett nytt konto på någon annan bloggplattform för att få en nystart på det hela då den här bloggen har varit mitt alldeles egna nyårslöfte och därför har ett lite för blandat innehåll för att jag ska kunna känna en tillfreställelse. Men jag tänker låta denna blogg fortsätta existera fram till det nya året, 2010 som förhoppningsvis blir ett bättre år. 
   Men det är mycket möjligt att jag skapar en ny blogg innan det för att få den tillfredställelse jag vill ha när det kommer till mina alster om böcker och allt som hör till det. Så vilken plattform borde jag välja?  Det finns så många, visserligen är väl blogg.se ganska välfungerande men då jag inte är allt för haj på det här med att knacka kod för att skapa en personlig sida så skulle jag vilja ha ett större utbud av designer att välja på, eller åtminstone en mer lätthanterlig. 
   Så vilka har jag egentligen att välja på, ganska många antar jag. Det gamla vanliga blogspot, wordpress eller varför inte tidningarna Aftonbladet eller Metros, eller kanske tumblr eller bloggagratis.se (nej! Den sidan blir det nog inte, blogga gratis det låter ju så billigt, jag vill ha något lite mer diskret.) Det lutar åt blogspot eller wordpress just nu faktiskt. Sen kommer det svåraste av allt, vad ska jag kalla den!? 


  

Tips tas tacksamt emot!

För att få mitt senaste favoritord som bloggnamn bör jag välja blogg.se, men är det verkligen optimalt?


Om jag kunde drömma

Boken gör mig labil. Visst har det slagit mig. Men jag är så uppslukad av att läsa att tanken inte riktigt fått fotfäste. Men nu har jag insett mitt problem, dock är jag inte helt säker på om jag är redo att göra något åt det. Jag har inte känt en sådan här läslust på väldigt länge, antagligen inte sen jag läste min första Harry Potter bok någon gång när jag var i elva års åldern. Därför är det alldeles underbart att Stephenie Meyer har kunnat väcka min passion för spänning igen.
   För att återkomma till mitt humör, när jag läser Meyers böcker stänger jag av allting i min omgivning, jag går helt in i boken, den snärjer mig för att den är så lättläst, dialogen är inte speciellt komplicerad om än rätt tjatig. Bellas orimliga beslut kontra hennes otur skapar verkligen en spännande historia. Saken blir ju inte bättre av att karaktärerna beskrivs med en sådan intensitet och minst en miljon gånger och det vore inte konstigt om hon kom med i Guiness rekordbok för sina beskrivningar av Edwards ögon. Jag förutspår att årets julklapp 2009 är en superhunkig vampyr som älskar dig över allt annat och är villig att offra allt för att få vara med dig. Jag skriver gärna upp en sådan på min lista.
   Det här med vampyrer har verkligen blivet en stor grej. Dock anser jag inte tv-serien True blood vara något mer än ett ordentligt skämt. Den är visserligen väldigt bra gjord och jag fångas verkligen av vinjetten och introt, men efter det har jag svårt att hålla mig för skratt.  Jag kan verkligen inte ta serien seriöst och vad är egentligen handlingen? Dock har jag ju mina favoriter, Tara och Lafayette. Jag måste nog säga att de är dem som gör att jag fortsätter titta samtidigt som jag får mig ett gott skratt.
  Nu är det nog allt dags att återvända till mina nya bästa vänner för ett tag Bella,Edward och Jacob. Jag är ledsen men jag är fast och jag är verkligen inte stolt över det. Men det är så bra!!

Det går åt helvete med allt

"Men det är ju Tarantino" är i mina öron inte ett hållbart argument för att en film ska vara bra. "Det är ju..." är aldrig ett hållbart argument, det finns inget som säger att något måste vara bra för att det är en viss regissör, författare eller artist.  Jag har ett flertal gånger under veckan (trots att jag spenderat mesta delen av min tid inlåst på kammaren) hört "Du måste se den, den är så bra" och frågan blir "Varför är den bra?"  och svaret blir "Men det är ju...." och i detta fall Tarantino. Jag tänker absolut inte bedöma Inglorious bast(a/e)rds kvalitet då jag inte lyckats ta mig till en biograf för att se den, jag är emot allt annat. Jag tycker bara att det måste finnas något mer än "Det är ju Tarantino". För det måste väl vara det Tarantino gjort och vad är det isåfall han gjort så bra? Är det effekter, dialog, snygga skådespelare känns t.o.m. mer relevant för att en film ska vara bra.  För då har man ju i allafall något fint att titta på, även om handlingen är helt åt helvete. Tarantino har åtminstone jag inte någon lust att titta på. 
   Men det är väl knappast något nytt fenomen, man säger ju "Men det är ju Bergman" och andra liknande kommentarer. De har gjort sig ett namn och lyckas leva på det (inte Bergman personligen längre) utan att allt för många lyckas genomskåda det hela.  Är det för att det uppfattas som djupt att kunna säga "Det är Bergman" för att hans filmer är rätt psykiskt störda.
   Nej det behövs mer än ett "Det är ju..." för att jag ska pallra mig iväg för att se Inglorious bast(a/e)rds på ännu ett tag. Jag väntar tills den kommer på DVD, då hyr jag den och intalar mig själv i mitt stilla sinne att jag ska kunna säga "Den var bra därför att../--/ och det är inte bara för att det är Tarantino"



Post-it love


Protection, please!

Jag tycker i många fall om att visa vad jag läser, speciellt om det är något djupt och svårförstått, en tegelsten eller bara en klassiker i en fin utgåva.  Men det händer ju många gånger att jag inte läser sådant heller, som jag nämnt tidigare har jag fastnat i Stephenie Meyer träsket, något jag inte känner mig speciellt stolt över. När man läser dessa böcker, som man inte känner sig så stolt över att läsa kan det vara skönt att dölja det, när man sitter där med ett leende på läpparna och myser eller är alldeles förskräckt för att protagonisten nästan håller på att dö. 
   Därför har jag nu funnit ett ypperligt tillfälle att använda mitt pocketbokskydd, inte så mycket för skydda dessa underbara innbundna papperssidor, som för att jag tycker det är pinsamt att jag läser vissa böcker. Fast ofta använder jag denna ovärdeliga uppfinning för att jag ogillar att folk sitter och stirrar på vad jag läser, de försöker i smyg läsa vad boken handlar om på baksidan, se titeln, läsa lite över axeln (något som inte går att förhindra med bokskyddet dock.)
  Det finns ett ganska stort utbud av bokskydd för pocketböcker, jag hade ett i skinn, tyvärr gick det sönder, dålig kvalitet. Så nu har jag istället ett i något  mjukt material från Walk on water som om jag minns rätt är köpt ute i Gustavsberg i någon dyr designaffär. Dock är jag rätt så säker på att jag sett liknande på pocketshop. I allafall så tycker jag att mitt är väldigt snyggt, det föreställer nämligen Stockholms tunnelbanesystem fast stationsnamnen har blivit ersatta med författarnamn, moderna som klassiska.
   Jag inser nu att jag kanske hyllat pocketbokskyddet med lite för mycket inlevelse, men det är fantastiskt bra att ha. Det borde finns minst ett i var kvinna och mans hem, inte bara för att dölja vad som läses utan för att skydda bra som dåliga böcker.


Mycket på en gång

Känner att simultanförmågan är på topp, tokläser just nu 3 skönlitterära böcker men har en önskan om att läsa fler. Det finns ju så många bra böcker i min bokhylla och i bokhandelns. Men jag borde fokusera på att läsa det jag påbörjat samt all facklitteratur som jag åtminstone borde ögna igenom de närmaste 2 veckorna. Det är som jag förstått utifrån ett antal forum, fler än jag som uppskattar att läsa flera böcker samtidigt. Det diskuteras aktivt att de böcker man läser bör skilja sig från varandra för att man inte ska blanda ihop handlingarna, intressant är även att humöret spelar en stor roll, man har en bok när man är glad, en när man är lite trött, en på tåget, en när man vill koppla av etc.  Sen är de ju självklart de böcker som man tvingas läsa, de som skolan prackar på en att läsa (i mitt fall många bra böcker varför jag heller inte har något problem med det). Men just det här med pendeltågslektyr eller nattduksbord/nattygsbordsböcker känns för mig ganska relevant.
   Jag känner ett visst behov att alltid ha med mig en bok i väskan, anledning till varför storleken på väska är nödvändigt stor. Ja, jag är den där människan som kan ha med sig en bok när jag ska ut på fest, för jag vet att jag på något sätt måste ta mig hem och ett alternativ är kommunaltrafiken och utan socialtsällskap kan det bli ganska tråkigt, varför jag oftast har med mig en pocket. Annars har jag alltid en bok i väskan om jag ska ut, speciellt till skolan, ibland har jag med mig två för jag vet ju faktiskt inte vilket humör jag är på. Men jag måste nog säga att jag har en pendeltågsbok (som för närvarande är Ljudet av ditt hjärta av Stephenie Meyer) en möjlig nattduks/nattygsbords bok som jag haft ett ganska långt uppehåll i från (Blonde av Joyce Carol Oates) då Stephenie Meyers böcker har fängslat mig. Sen har jag även min bok till uppsatsen (Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist) som för andra gången fängslar mig. Att den fängslar mig beror inte så mycket på Oskar och Elis berättelse som på alla de andra bikaraktärernas öden.  Jag gillar A-lagarna, Tommy och magister Ávila, de är dem som gör historien i mina ögon, trots att det inte är vad jag fokuserar på i uppsatsen.
   Det är alltså dessa tre böcker jag nämnt som jag just nu läser parallellt med lite annan kurslitteratur. Jag har dock storslagna planer på att börja på ytterligare böcker, men de får kanske vänta. De jag hade tänkt börja på är:
♦ Naked av David Sedaris
Me and Mr Darcy av Alexandra Potter
Kensington gardens av Rodrigo Fresán
Håkan Hellström: Texter om ett popfenomen av Håkan Steen (red.)

  Men de får nog vänta tills jag blivit klar med Stephenie Meyer serien (den är verkligen trollbindande trots en något dålig dialog. Men den är verkligen spännande) och läst ut Blonde också. Så om någon månad kanske, när uppsatsen är längre gången och jag har mer tid? 

Varför kan jag inte göra det jag bestämt mig för?

Dagen ska förhoppningsvis gå i studiernas tecken, än så länge har jag misslyckats. Istället för att plugga har jag uppdaterat min profil på bok.nu men lite fler böcker samt kollat av min facebook. Varför gör jag sådant när jag egentligen borde plugga? Jag har ju en B-uppsats att skriva!
   Men jag ska ta mig samma, skriva klart inledningen idag förhoppningsvis samt läsa en hel massa i Låt den rätte komma in som är en av de tre böcker jag valt till min uppsats. Nej, dags att ta sig samman, skriva några rader till innan det är dags att få sig något i magen. 
   I övrigt har jag insett att jag är en Bookaholic, jobbigt? Nej knappast!


Jag rår inte för det..

Jag har ett ohälsosamt förhållande till böcker, det skapar ett hål i min plånbok, jag köper böcker som andra köper mjölk? Eller som de stor bloggerskorna köper dyra designerväskor och kläder.  Tänk om jag kunde låna böcker på biblioteket istället, fast det gör jag ju. Kurslitteratur och sånt som behövs till skolan. Men jag gillar känslan av att kunna gå till bokhyllan, ta ut en bok, läsa lite och sen ställa tillbaka den. Jag gillar att kunna gå till bokhyllan och veta att jag har böcker som väntar på att bli lästa.
   Det är lite prestige i min bokhylla, jag vill ha mycket klassiker, sådant som är läsvärt. Jag vill att folk ska säga "wow, har du läst den där" och sedan fråga om min åsikt. Jag vill kunna skryta med en fin bokhylla!
Därför fortsätter jag köpa böcker på löpande band, snart har jag nog kommit upp i hundra olästa och ändå köper jag nya! Det är ett beroende, jag erkänner. Men som tur är försöker jag komma undan billigt både i pris och vad det gäller plats, för jag har inte tillräckligt med plats längre. Så jag köper mycket pocket och secondhand.
   Så idag tillbringade jag ungefär 35 minuter på bibliotekets utförsäljning av böcker och hem kom jag med 8 stycken böcker i väldigt bra skick, faktiskt! Jag hittade en bok som i vanliga fall kostar mellan 450-550 kr, lite beroende på var man kollar (prispallen.se) för endast 10 kr, det är, måste jag säga, ett riktigt kap! Så alla böcker nedan kostade mig 10 kr/st så det blev inte alls dyrt, bara 80kr!

Så en lista över mina nyförvärv kommer här:

- Berättelser för fira barn, könsroller i barnboken av Ying Toijer-Nilsson (Hoppas kunna använda den i min uppsats)
- Litteraturens historia i Sverige av Bernt Olsson och Ingemar Algulin (Den som oftast kostar 450-550kr)
- Mannen som älskade Yngve av Tore Renberg
- Hett byte av Janet Evanovich
- Idioten av Fjordor Dostojevskij
- En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka
- Lewis Carroll, A biography av Morton N. Cohen
- Älskad,saknad av Joyce Carol Oates

bovarysm [-ri´sm]

bovarysm [-ri´sm],lusten och förmågan hos människan att uppfatta sig som en annan än den hon är. Hjältinnan i Flauberts "Madame Bovary" (1857), varpå termen syftar, saknar självkännedom och tror sig med orätt stå över sin slätstrukna omgivning. Hon flyr in i banala erotiska förhållanden, som hennes fantasi länge men till slut fåfängt söker förgylla. I "Le Bovarysme" (1892) ville Jules de Gaultier se densamma också som en positiv resurs i mänsklighetens utveckling. - Ne

true blood

Nu har dom tappat mig på lite blod igen, ingen yrsel, inga problem, skönt!
Med mitt låga blodtryck kan man ju bli lite nojig.



Men nu, Strängnäs marknad nästa!

Mycket bättre än så här kan det inte bli

Nej, det här blir då ingen modeblogg även fast jag har koll, säger vi. Nej, jag måste bara visa mina fina kap jag gjort idag.

 

Lindex och Cheap Monday


Nu går passionen och blir allvarsam.

I have a confession to make..

Jag har varit skeptisk och haft förutfattade meningar om Twilightserien, men jag anser det egentligen inte så konstigt. Det är en bokserie om vampyrer, småflickorna skrek när den gick upp på biografen, det kan alltså inte vara annat än sublitterär geggamoja.
Och visst är det sublitterär geggamoja, men det utger sig inte för att vara något annat än det heller, så jag kan inte annat än gilla det. Precis lagom lättsmält för att läsas mellan avhandlingar och facklitteratur som kommer bli min vardag fram till jul, varför jag också tänker plöja hela serien är för att en annan kursare har tänkte göra en genrestudie på serien. Om jag blir opponent på den är det ju bra att vara förberedd, bah! Vilken sjukt dålig bortförklaring från min sida. Jag gillar ju faktiskt serien, varför kan jag inte bara vara ärlig med det?
Ja, juste, för det är sublitterär geggamoja och som litt.vet. student kan jag ju inte gilla sådant, eller?


Ett ord är vad som krävs..




KÖRKORT!






Förklädda flickor

Jag satt med ångest i 2 timmar på litteraturföreläsningen, varför skulle hon dela ut tentorna precis innan? Jag vågade inte öppna min för att se betyget, jag kände mig misslyckad. Tjuvkikade lite på de andras, deras formalia var sjukt mycket bättre än min, men det stod ju inga instruktioner får jag väl ursäkta mig med. Jag vågade verkligen inte titta, trodde jag skulle få ett E eller möjligen ett Fx. Men nej när jag väl kommit ner i tunnelbanan och samlat mod till mig att öppna kuvertet så stod det faktiskt ett C i rött bläck!  Jag är nöjd, unnade mig en ny bläckpenna och en jättefin anteckningsbok för att jag varit så duktig.

I övrigt var jag på SBI idag, fick ett lånekort där, passade även på att promenera ner till Stadsbiblioteket när jag ändå var i krokarna och skaffa mig ett lånekort där med. Så nu har jag hela fyra lånekort på fyra olika bibliotek i min ägo. Men jag är tydligen inte värst.

Nej, jag måste klura ut vad jag ska skriva B-uppsatsen på för ämne. Känns jättesvårt och jag måste maila iväg en idé senast onsdag! Oh lord!


Frustrerad!

Jag hatar brittiska sidor, de är helt hopplösa och stökiga. Man förstår ingenting och vad är egentligen reklam och vad är information? De är som C säger helt enkelt ondskefulla! Det är inte en barnlek att ta sig från Heathrow till Canterbury verkar det som, det krävs en del byten och hel massa tid och tålamod, som jag inte har!

Hur ska det här gå? Kommer det att gå?


I don't know who you think you are.

Nu börjar jag bli ordentligt nervös inför onsdagen! Är jag verkligen redo för det här? Är jag inte det kommer jag ju antagligen få veta det med besked på onsdag. Ska ut och öva lite till innan dess. Jag hoppas verkligen att jag kommer klara det för det är så förbannat tråkigt att bara öva. Egentligen är det förbannat tråkigt att köra faktiskt, rakt fram, höger, vänster, akta kärringen! Äsch, det är i alla fall bra om man ska någonstans.

För övrigt får man på torsdag reda på vem som är årets nobelpristtagare i litteratur! Jättespännande. Har insett att jag ska börja allmänbilda mig lite och därför börja önska mig en bok av nobelpristagare i julklapp, mycket smart tycker jag själv. Så den 8:e får vi veta och tills dess ska jag läsa DN för att se om det kommer några diskussioner i ämnet.  Fast jag måste ju plugga också, dags att läsa Om flickor för flickor.

Snake charmer

Höpp! Så är det då dags att börja med B-uppsatsen och jag känner mig sjukt omotiverad. Jag borde börja på ett PM, det ska in på onsdag. Men jag vet knappt vad ett PM är och än mindre vad jag ska skriva i mitt.
Har tidigare nämnt en idé till uppsatsen, men kommer den att funka? Har kollat runt på nätet, hittat en avhandling som känns lite relevant, ska försöka få tag i den på måndag när jag ändå ska till SBI. Får försöka lösa det hela. 
   Regnet öser ner och jag känner mig inte alls sugen på att gå ut för att ta en öl, anledningarna är många att jag istället väljer att övningsköra lite och ta mig förbi videobutiken för att hyra en rulle. Lite godis och en fin film kan bli bra. Jag känner mig lite nere. Hoppas morgondagen blir bättre, borde läsa klart Dårfinkar och Dönickar nu, den är rolig. 


RSS 2.0